KONINKLIJKE HARMONIE VAN THORN
OPGERICHT 1812

Historie

De Koninklijke Harmonie van Thorn, ook bekend als de Bokken van Thorn, werd in 1812 opgericht als het Philharmonisch Muziekgezelschap van Thorn. In de periode na 1945 drukt de “Koninklijke” een speciaal stempel op de geschiedenis van de harmoniemuziek in binnen- en buitenland. Sinds 1957 wordt het harmonieorkest tienmaal landskampioen in de superieure afdeling en is vanaf 1988 viermaal algeheel winnaar in de concertafdeling (1988-1997-2003-2008).

Oprichting Van 992 tot 1797 wordt Thorn bestuurd door Vorstin-Abdissen, bijgestaan door Stiftdames die allen tot de hoogste adel behoorden. Aan het Stift bloeit de kunst; handwerk, literatuur en muziek worden druk beoefend en vooral de muziek viert hoogtij.

In 1812 wordt onder aanvoering van burgemeester Jacobus Hubertus van den Schoor, na opheffing van de abdij ten gevolge van de Franse revolutie, het Philharmonisch Muziekgezelschap van Thorn opgericht. In 1865 wordt door Koning Willem III het predikaat “Koninklijk” verleend, een titel die in deze dagen zeer zeldzaam was. Sindsdien heet dit gezelschap de Koninklijke Harmonie van Thorn (De Bokken).

Groei naar unieke hoogte In 1907 neemt de bekende dirigent Max Guillaume de dirigeerstok over van Jean Tonnaer, die de Koninklijke Harmonie van Thorn meer dan 40 jaar muzikaal heeft geleid. Met Max Guillaume begint voor de Koninklijke Harmonie van Thorn de victorie. In de loop der jaren neemt zij o.l.v. Max Guillaume met groot succes deel aan vele muziekconcoursen in binnen- en buitenland. Vanuit dit verleden groeit de Koninklijke Harmonie van Thorn naar een hoogte die voor de amateurmuziek uniek mag worden genoemd.

Tijdens de tweede wereldoorlog van 1940 tot 1945 sluit de Koninklijke Harmonie van Thorn zich niet aan bij de door de bezetter in het leven geroepen “Kulturkammer”en wordt er niet gespeeld (tenminste niet in het openbaar). Na de oorlog wordt de draad weer opgepakt en worden er weer met regelmaat repetities georganiseerd. Helaas is Max Guillaume, de toenmalige dirigent, dan overleden. Onder leiding van de dirigenten H. Ramakers, Henri Arends, J. Claessens, L. Sevriens, Harrie Biessen, W. Jacobs, Sef Pijpers en Jan Cober herleeft de Koninklijke Harmonie van Thorn in naoorlogse jaren en groeit zij uit van een orkest van 45 personen naar een groot harmonieorkest van meer dan 100 muzikanten. Zij drukt een speciaal stempel op de geschiedenis van de harmoniemuziek in binnen- en buitenland.

Buitenlands succes Bijzonder zijn de banden met het Mekka van de Europese blaasmuziek: Spanje. Door deelname in 1982 en 1986 aan het Certamen de Musica Cuitat de Valencia en door het verzorgen van een aantal concerten in de provincie Valencia is de naam van de Koninklijke Harmonie van Thorn op bijzondere wijze uitgedragen in dit muziekminnende land. In 1982 wordt zij o.l.v. Sef Pijpers winnaar van de Seccion Primera.

Van 1984 tot 2004 staat de Koninklijke Harmonie van Thorn onder leiding van Jan Cober. Op uitnodiging van het bestuur van het Certamen de Musica Ciutat de Valencia neemt zij in 1986 wederom deel aan het jubileumconcours, ter gelegenheid van het eeuwfeest. De Koninklijke Harmonie van Thorn wordt glorieus winnaar in de Section Especial B en verwerft tevens de speciale prijs “Mencion de Honor”. In 1990 neemt de Koninklijke Harmonie van Thorn deel aan het internationale concours voor harmonieorkesten om de “Coup d`Essai” in Le Havre en wordt zij op overtuigende wijze winnaar.

Internationaal succes In 1993 neemt de Koninklijke Harmonie van Thorn deel aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade, hier behaalt zij voor het verplichte werk (De fourth Symphony van Alfred Reed) het hoogste aantal punten in de concertafdeling. In 1997 neemt zij wederom deel aan het WMC en wordt op overtuigende wijze winnaar (en wereldkampioen) in de concertafdeling.

Op uitnodiging van de provincie Valencia wordt in 1998 opnieuw een concertreis naar Spanje gemaakt. In 2001 wordt in Zwitserland deelgenomen aan het Internationale Alpine Music Festival te Saas Fee en tevens musiceert de harmonie, op uitnodiging van WASBE, in de grote concertzaal van het Kultur- und Kongresszentrum te Luzern.

Onder leiding van Jan Cober neemt het orkest in 2003 deel aan het mini-WMC te kerkrade. Als overtuigende winnaar zet Jan Cober hiermee een slotakkoord onder zijn glansrijke muzikale carrière bij de Koninklijke Harmonie van Thorn. Van deze winnende uitvoering is een cd gemaakt.

Sedert 2004 is de muzikale leiding in handen van Norbert Nozy. In juni 2008 spelen de Bokken op uitnodiging van het internationale festival Coups de Vents in de concertzaal Le Nouveau Siècle te Lille in de finale van dit compositie-concours.

In oktober 2008 neemt de Koninklijke Harmonie van Thorn in de concertafdeling deel aan het bondsconcours en behaalt een overtuigende overwinning. De live CD is te bestellen via De muziekwinkel pagina.

In mei 2013 werd de Koninklijke Harmonie van Thorn glansrijk winnaar van het eerste Europese Kampioenschap voor harmonieorkesten in Luxemburg. Onder leiding van Chef-dirigent Norbert Nozy werd een puntentotaal van 97 van de maximaal 100 te behalen punten behaald.

Winnaar eerste Europese Kampioenschap van de gezamenlijke Europese muziekbonden Mei 2016 behaalde de Koninklijke Harmonie van Thorn de officiële titel Europees Kampioen door glansrijk het eerste “European Contest for WindOrchestra’s (ECWO)” te winnen. Het memorabele concert kreeg maar liefst 96,25 punten toegekend van de internationale jury, de Koninklijke Harmonie werd hiermee afgetekend winnaar van het Europese Kampioenschap voor concertdivisie harmonieorkesten georganiseerd door de gezamenlijke Europese muziekbonden.

De Koninklijke Harmonie van Thorn hecht er waarde aan om van ieder concert een muzikale gebeurtenis te maken van superieure kwaliteit. Zij streeft een regelmatige vernieuwing van het repertoire na. Bij de keuze van de werken wordt speciaal aandacht geschonken aan een evenwichtige vertegenwoordiging van zowel klassieke als ook origineel voor harmonieorkest geschreven composities. Bovendien wordt bij de concertprogrammering aandacht geschonken aan de uitvoering van werken uit het populaire genre.

Het bestuur van de Koninklijke Harmonie van Thorn bestaat uit:

– President: Mevr. F. Eurlings – Tonnaer
– Penningmeester: Dhr. R. Richter
– Secretaris: Mevr. V. Brouns
– Bestuurslid: Dhr. K. Cuypers
– Bestuurslid: Dhr. L. Hendrikx
– Bestuurslid:  Dhr.  H. Straetemans
– Bestuurslid: Mevr. A. Richaerts

Login

Lost your password?