KONINKLIJKE HARMONIE VAN THORN
OPGERICHT 1812

Dirigent

Sinds 2004 is Norbert Nozy de dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn.

Geschiedenis Norbert Nozy werd geboren in 1952 in het Belgisch-Limburgse Halen. Via zijn vader komt Norbert Nozy in het plaatselijk harmonieorkest terecht en dit is meteen de aanloop naar lange en uitgebreide muziekstudies.
Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde Norbert Nozy eerste prijzen voor notenleer, transpositie, percussie, kamermuziek, harmonie en contrapunt. Hij behaalt ook het Hoger Diploma voor saxofoon met onderscheiding. Hij studeert orkestdirectie bij André Vandernoot, Leonce Gras, Yvon Ducene en bij Jean-Sebastien Bereau aan het Parijse Conservatorium. Bij Victor Legley gaat hij in de leer voor de studie van de fuga.

Saxofonist Ondertussen ontpopt Norbert Nozy zich als een buitengewoon saxofonist. In 1970 is hij laureaat saxofoon van de Pro Civitate solistenwedstrijd. Drie jaar later behaalt hij de Gaudeamus Prijs te Rotterdam voor de uitvoering van hedendaagse muziek. Van 1972 tot 1975 maakt hij deel uit van het Belgisch Saxofoonkwartet en het Belgisch Saxofoonensemble. Norbert Nozy vertegenwoordigt België op diverse saxofoonsymposia, onder meer in Bordeaux, Brussel, Chicago, Gent, Londen, Luxemburg, Maastricht en Washington. In 1973 en 1974 is hij “Visiting teacher and lecturer” aan de North Texas State University. Het jaar daarop wordt hij saxofonist bij de muziekkapel van de Gidsen.

In 1984 wordt Norbert Nozy kapelmeester bij het 1ste Belgische Corps in Keulen en een jaar later krijgt hij de leiding over de Muziekkapel van de Gidsen. Hij treedt geregeld op als solist met ongeveer alle Belgische symfonieorkesten, doceert saxofoon aan het Conservatorium van Maastricht en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Norbert Nozy geeft regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland.

De koninklijke Muziekkapel van de Gidsen
Van 1985 tot 2003 is Norbert Nozy chef-dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het Belgische Eerste Militair Orkest. Met dit orkest geeft hij ook talloze prestigieuze internationale concerten en integrale uitvoeringen van de symfonieën van Beethoven (Nr. 5 en nr. 9), Mahler (Nr. 3), Tchaikovsky (Nr. 6) en Shostakovitch (Nr. 13). Bijzonder succesvolle toernees door Afrika, Azië en Amerika hebben de toch al indrukwekkende succeslijst van dit eliteorkest nog meer verrijkt. Norbert Nozy is van 1983 tot 1985 actief als dirigent van onze Thornse zustervereniging.
Norbert Nozy is een groot voorstander van originele blaasmuziek en hij heeft talloze Belgische componisten aangespoord om voor het Groot Harmonieorkest van de Gidsen te componeren. In 1992 ontvangt hij voor zijn niet aflatende propaganda voor de Belgische muziek de “Fuga Trofee”.

Norbert Nozy is een veel gevraagd jurylid op internationale concoursen en podia zoals het WMC te Kerkrade, Tenuto-concours te Brussel en het Saxophone-festival in Dinant, geboorteplaats van Adolphe Sax. Verder was Nozy ook dirigent bij de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” te Assen.

Vorige dirigenten

Login

Lost your password?