KONINKLIJKE HARMONIE VAN THORN
OPGERICHT 1812

Oprichting

In 1965 werd de drumband van de Koninklijke Harmonie van Thorn opgericht. In dit jaar werd tevens het 100-jarig “Koninklijk” gevierd. In 1965 was het namelijk precies honderd jaar geleden dat Koning Willem III aan het Thorner harmoniegezelschap de authorisatie verleende om voortaan de titel te voeren van Koninklijke Harmonie.

Instructeurs van het eerste uur waren Frans Nieskens, voor de muziek, en Jos Cober voor de marsen. De tambour-maitre was van het begin (oprichting) tot 2004 Jacq. Lamerigts, in dat jaar opgevolgd door zijn zoon Johan Lamerigts. Vooral dank zij vorengenoemde personen behaalde de drumband al snel enkele mooie resultaten. Reeds in 1966, 1967 en 1968 werden op bondsconcoursen en festivals in diverse afdelingen 1e prijzen (met lof) behaald.

Uitbouw

In de jaren zeventig en tachtig – een fase van uitbouw en bestendiging – stond de drumband onder leiding van de instructeurs Jos Stoffels en Peter Heijnen. Geleidelijk aan maakte in die jaren de drumbandwereld een ontwikkeling door van marsrepertoire (een drumband die voorafgaat aan de harmonie) naar eigen en uitgebreider percussierepertoire voor podiumoptredens.

Vanaf 1988 werd onder leiding van instructeur Ruud Dullens ook bij de Koninklijke Harmonie van Thorn deze weg nadrukkelijker ingeslagen. Al snel bleek dat aldus door de slagwerkers met muzikale inspiratie en extra motivatie kon worden gerepeteerd en geconcerteerd. Deze muzikale ontwikkeling in combinatie met een gedegen opleiding waarborgde tevens een goede binding met de drumbandleden. In 1990 werd door een beloftevolle drumband het 25-jarig bestaan gevierd.

Kampioenschappen

Onder leiding van Ruud Dullens werd de opmars richting eredivisie gemaakt. Daaraan was de navolgende reeks voorafgegaan:

  • November 1991: Limburgs kampioen Tweede Divisie Sectie A-b
  • April 1992: Landskampioen Tweede Divisie Sectie A-b
  • Sept. 1994:  1e prijs met promotie en lof der jury in de Eerste Divisie
  • Nov. 1994: 1e prijs met lof der jury + provinciale kampioenswimpel
  • April 1995: Nederlands kampioen te Amsterdam
  • Sept. 1998: 1e prijs met lof der jury in de Eredivisie

In 1998 nam Ruud Dullens afscheid als instructeur na een succesvolle deelname aan het bondsconcours van de LBT in september 1998 te Beek, waarbij met een resultaat van 92,33 punten een eerste prijs met lof werd behaald in de eredivisie sectie A-b.

Ruud Dullens werd bij zijn afscheid als instructeur benoemd tot erelid van de Koninklijke Harmonie van Thorn.

De dirigeerstok werd vervolgens overgenomen door Frank Marx. Onder zijn leiding werd in 2002 en 2003 drie keer succesvol deelgenomen aan een concours in de 1e Divisie Sectie A2:

  • 29 september 2002:Federatief Bondsconcours LBT, Rodahal Kerkrade: 92,5 punten 1e prijs met promotie en lof der jury
  • 24 november  2002: Limburgse Kampioenschappen LBT, Heythuysen: 97,1 punten 1e prijs met lof der jury + Limburgse kampioenstitel
  • 22 maart 2003: Deelname aan federatieve landskampioenschappen, Nederweert: 96,73 punten 1e prijs met lof der jury + landskampioen

In de meest recente jaren heeft de drumband van de Koninklijke Harmonie van Thorn zich muzikaal gemanifesteerd met podiumconcerten in de concertcyclus “Koninklijke Slagwerk Concerten” en de cyclus “Kings of Percussion”. In dat kader zijn regelmatig compositie-opdrachten verstrekt en première-uitvoeringen verzorgd.

Het veertigjarig bestaan van de drumband heeft in het lustrumjaar 2005 zijn bekroning gekregen in de deelname aan het WMC concours voor slagwerkensembles en het behalen van de WMC-kampioenstitel op 29 juli in het Theater te Kerkrade.

Sinds 2008 staat de drumband weer onder leiding van Ruud Dullens.

Login

Lost your password?