Koninklijke Harmonie van Thorn met een bijzonder programma naar Europese Kampioenschap voor Concertdivisie Harmonieorkesten.
De Koninklijke Harmonie van Thorn heeft voor het Europese Kampioenschap voor concertdivisie orkesten op 21 mei 2016 in Utrecht een zeer bijzonder en spectaculair concertprogramma samengesteld.
Op het programma staat de door harmonieorkesten zelden uitgevoerde 2e suite uit Daphnis et Chloe van Maurice Ravel. Dit concertwerk zal worden uitgevoerd met twee gemengde koren: het Philips Philharmonisch Koor en het Toonkunstkoor Roermond. Een productie van formaat,waarbij ongeveer 200 muzikanten en koorleden het podium van Tivoli-Vredenburg vullen.
Daphnis et Chloé is een ballet in één bedrijf van Michel Fokine. Het stuk is gebaseerd op het liefdesverhaal Daphnis en Chloé van Longus, een Griekse schrijver uit de 2e eeuw. Maurice Ravel componeerde de muziek van Daphnis et Chloé speciaal voor het ballet. Hij schreef de score in opdracht van Sergej Diaghilev, directeur van de Ballets Russes. Ravel begon aan de compositie in 1909 en werkte er maar liefst drie jaar aan. Het is een werk voor groot orkest. Ravel voegde ook een woordloos koor toe. Diaghilev schrapte dit koor voor een Londense productie in 1914, tot woede van de componist. Bij de première in 1912 werd het orkest gedirigeerd door Pierre Monteux. Vier leidmotieven geven muzikale eenheid aan de score. De weelderige harmonieën in Daphnis et Chloézijn typisch voor de impressionistische beweging in klassieke muziek. Met een duur van bijna een uur is dit Ravels langste werk. Het wordt ook als één van zijn beste composities gezien. Uit de balletmuziek heeft Ravel later twee orkestsuites samengesteld, waarvan de Koninklijke Harmonie van Thorn de 2e – en meest bekende – suite uitvoert.
Als tweede werk zal de Koninklijke Harmonie van Thorn de monumentale en spectaculaire 4e symfonie van David Maslanka uitvoeren. David Maslanka componeerde zijn Symfonie nr. 4 in 1993. Het motto van de symfonie is : “The spontaneous rise of the impulse for the joy of life”. Maslanka leverde zijn symfonie af in één deel; de compositie is geschreven voor symphonic band. Het werk bestaat uit de versmelting van een aantal voornamelijk Amerikaanse hymnes waaronder Old Hundred. Daartussen verwerkt Maslanka twee koralen van Johann Sebastian Bach: Only Trust in God to Guide You en Christ Who Makes Us Holy (BWV 283 — Christus, der uns selig macht). Ook het Philip Glassachtige moment ontbreekt niet (een vast onderdeel bij Maslanka). Alles wordt bijeen gehouden door Maslanka’s adoratie voor Abraham Lincoln. Deze Amerikaanse president moest in zijn tijd ook allerlei stromingen samen krijgen om de eenheid binnen zijn land te behouden. Zo ook Maslanka in deze symfonie.
Als verplicht werk staat Cerebral Vortex van Oyvind Moe op het programma. De titel beschrijft dat een “writers block” niet veroorzaakt wordt door een gebrek aan ideeën, maar eerder aan de onmogelijkheid uiting te geven aan een vorm van “gekheid” die zich in het hoofd afspeelt van iemand die een groot verlangen heeft om zich te uiten. Cerebral Vortex is voor de componist een oefening geweest om gefocust te blijven. Een minimale hoeveelheid aan materiaal wordt herhaald en aangepast om een ankerpunt te vormen.
Met recht kan worden gezegd dat het een zeer bijzonder programma is dat de Koninklijke Harmonie in Utrecht ten gehore zal brengen. Een programma waarin de hand van chef-dirigent Norbert Nozy duidelijk herkenbaar is en waarin het orkest al zijn facetten aan bod komt.