Toon Rutten aangesteld als 2e dirigent bij de Koninklijke Harmonie van Thorn

Wij zijn verheugd te kunnen mededelen dat Toon ons komt versterken in de functie van tweede dirigent.

Toon Rutten (*1988, Kessenich) startte zijn muzikale reis met notenleerlessen op de leeftijd van 9 jaar. Een jaar later kwam daar piano bij, waarvoor hij lessen is blijven volgen tot zijn 22. Toen zijn broers vanaf hun tweede jaar instrument naar de jeugdfanfare van Kessenich mochten gaan, bleef Toon thuis achter op de pianokruk. Dan toch ook maar leren blazen dus…. Bariton werd het. Na een jaar, op zijn twaalfde, werd die ingeruild voor het “groeat getuug”: de bastuba, waarvoor de liefde doorheen de jaren groeide.

Na het afsluiten van het middelbaar onderwijs besloot Toon om talen te studeren, omdat lesgeven wel een mooi vooruitzicht leek. Alleen was bij het afronden van een master in Franse en Duitse taal- en letterkunde de drang om het conservatorium van de binnenkant te leren kennen te groot geworden om te negeren. Dankzij die beslissing volgden er een master tuba (2015, bij Bernd Van Echelpoel) en een master directie (2019, bij Ivan Meylemans en Jan Van der Roost). Het is onder het toeziend oog van J. Van der Roost en I. Meylemans dat de grondslagen werden gelegd voor een grote fascinatie voor het succesvol arrangeren en transcriberen van (symfonische) muziek voor blaasorkest.In 2013 heeft Toon een felbegeerde plek weten te bemachtigen als tubist bij de gerenommeerde Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar hij in 2020 slaagde voor het examen voor 1ste solist bastuba.

Op dit moment is Toon ook nog steeds verbonden aan de absolute top van de Belgische amateurblaasmuziek: Fanfare Kempenbloei Achel en Brassband Willebroek. Doorheen de jaren van studie en werken, heeft Toon zijn kennis en ervaring als dirigent verwijd door het volgen van masterclasses in Zwitserland, Tsjechië, Engeland, Nederland en België.

Toon is dirigent van Fanfare De Vriendenkring (Kessenich), Harmonie St. Elisabeth (Stokkem) en sinds vandaag dus als 2e dirigent in Thorn naast chef Jan Cober.

Wij kijken uit naar een succesvolle en muzikale samenwerking!

Reacties zijn gesloten.