Afscheidsconcert chef-dirigent Norbert Nozy (Thorn Open-air)

Datum/Tijd
Datum - 15/07/2017
20:00 - 22:00

Locatie
Openluchttheater de Abdijhof


Muzikaal afscheid van chef-dirigent  

ZATERDAG 15 JULI OPENLUCHTTHEATER DE ABDIJHOF THORN

Op zaterdag 15 juli 2017 zal de Koninklijke Harmonie van Thorn tijdens een speciaal concert in het Openluchttheater De Abdijhof in Thorn muzikaal afscheid nemen van haar chef-dirigent Norbert Nozy. Het concert begint om 20.00 uur en de entree is gratis.
Het programma voor dit afscheidsconcert is door de maestro persoonlijk samengesteld:

Norbert Nozy bekleedde de functie van chef-dirigent bij de Koninklijke Harmonie van Thorn vanaf 2004. Hij heeft in die periode een grote bijdrage geleverd aan de bevestiging van de faam en een verdere ontwikkeling van het harmonie-orkest.

Dirigent Norbert Nozy is in hoge mate leidend geweest bij het realiseren van de topprestaties van de Koninklijke Harmonie van Thorn, met als absolute hoogtepunten het behalen van het Nederlands Kampioenschap in 2008, het Europese Kampioenschap in 2013 (concours gehouden in de Philharmonie te Luxemburg op instigatie van de UGDA) en opnieuw het Europese ECWO-Kampioenschap in 2016 (concours gehouden te Utrecht in Tivoli/Vredenburg). Tevens heeft hij al die jaren als chef-dirigent, artistiek eindverantwoordelijke en muzikaal leider zijn stempel gedrukt op concerten en CD-en DVD-producties van het orkest.

Door de grote inzet van Norbert Nozy, zijn uitzonderlijke professionele kwaliteiten en vakmanschap, evenals zijn grote ervaring en kennis van repertoire op het gebied van de blaasmuziek, heeft de Koninklijke Harmonie van Thorn het afgelopen tijdperk haar ambities als toporkest kunnen realiseren. Hetgeen niet alleen inhoudt dat het orkest in staat is gebleken aan de top te blijven, maar ook op een excellente wijze te pieken en verder te groeien.

Norbert Nozy is een zeer getalenteerd en veelzijdig musicus die vooral voor de Nederlandse, Belgische en Europese blaasmuziek een grote staat van dienst heeft opgebouwd.

In 1975 werd hij aangenomen als saxofonist bij het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen. Na schitterend geslaagd te zijn voor de proeven van kapelmeester nam hij de leiding van de Muziekkapel van het Eerste Belgische Korps in Keulen. Vanaf 1 februari 1985 stond hij aan het hoofd van het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen en bekleedde deze functie tot 2003.

Naast zijn beroepsmatige activiteiten heeft hij zijn muzikale kwaliteiten ook ruimschoots ingezet voor de amateurmuziekwereld in de rol van dirigent en jurylid, tevens als muziekpedagoog, vakdocent saxofoon en als docent harmonie- en fanfaredirectie.

Hij was vanaf 1975 tot 2016 actief als hoofdvakdocent aan het Conservatorium te Maastricht (Hogeschool Zuyd), was van 1980 tot 1985 verbonden aan het Lemmensinstituut te Leuven en van 1993 tot heden verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Hij heeft meerdere Nederlandse generaties saxofonisten opgeleid.

Een bijzondere directiefunctie was zijn pionierswerk als chef-dirigent van het na fusie tot stand gekomen orkest Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” te Assen. Van januari 2005 tot juni 2006 was hij de eerste chef-dirigent van het nieuwe orkest.

Ook treedt Norbert Nozy op als jurylid op internationale concoursen, zoals het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade, het Certamen de Bandas de Musica Ciudad de Valencia (CIBM) en op concoursen van Nederlandse en Belgische muziekorganisaties.