KONINKLIJKE HARMONIE VAN THORN & KONINKLIJK ROERMONDS MANNENKOOR VIEREN 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

KONINKLIJKE HARMONIE VAN THORN & KONINKLIJK ROERMONDS MANNENKOOR
VIEREN 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Van 30 november 2013 tot september 2015 viert Nederland 200 jaar Koninkrijk

Op zondag 30 november 2014 concerteren om 11.00 uur twee roemrijke Koninklijke verenigingen apart en samen in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond: de Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor.
Het is niet onbelangrijk voor deze koninklijke verenigingen het Matineeconcert in het licht te plaatsen van ‘200 jaar koninkrijk’. Er is een nieuwe koning ingehuldigd en beide dragen met trots het ‘predicaat koninklijk’. In het verleden hebben de gezelschappen uit Thorn en Roermond ook een nauwe band met het Koninklijk Huis onderhouden; in het heden duurt dat voort.

Vanaf het jaar 1813 is sprake van ‘Het Koninkrijk der Nederlanden”. Immers in 1813 trok het Franse bezettingsleger van Napoleon zich terug uit Nederland. Daarvoor was Nederland een vazalstaat van het Franse Koninkrijk geweest (tussen1806 en 1810) en was het zelfs korte tijd ingelijfd bij Frankrijk (van 1810 tot 1813).

De onafhankelijkheid in 1813 betekende dat Nederland vanaf dat moment voor het eerst een koning uit het huis Oranje-Nassau zou krijgen. De Nederlanden moesten een stabiele en daadkrachtige staat zijn. De vroegere, naar Engeland gevluchte stadhouder Willem, werd per brief uitgenodigd als ‘soeverein vorst’terug te keren naar de Nederlanden. Op 30 november 1813 werd Willem met het Engelse schip The Warrior naar Scheveningen gebracht. Voor het eerst in zijn geschiedenis zou Nederland een formele monarchie worden. Op 2 december werd Willem in de Nieuwe Kerk van Amsterdam ingehuldigd als soeverein vorst Willem I der Nederlanden.

Viering 2013 tot 2015

De officiële opening van de viering van 200 jaar koninkrijk is begonnen op zaterdag 30 november 2013 met het naspelen van de landing van de Prins van Oranje (i.c. Huub Stapel) op het strand van Scheveningen.                                                                                                                                                                                                                                                   Op 30 augustus 2014 kwam in Maastricht het thema ‘Nederland in de wereld en in Europa’ aan de orde. Ook het Preuvenement stond in het teken van ‘200 Jaar Koninkrijk’.

Op 15 april 2015 wordt in Zwolle aandacht besteed aan actief burgerschap, een dag van en voor vrijwilligers.

Het gezamenlijke concert van de Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor op 30 november 2014 mag de officiële viering van 200 jaar Koninkrijk heten voor Midden-Limburg.

Reacties zijn gesloten.